Jdi na obsah Jdi na menu
 


115 let výročí založení SDH Chválkovice

8. 5. 2008

Obrazek

115. LET VÝROČÍ ZALOŽENÍ

SDH CHVÁLKOVICE

17. května 2008

Obrazek

 

Sestry a bratři hasiči,

dne 17. května 2008 oslavíme s naším SDH Chválkovice 
výročí 115. let od založení. 
Oslavy budou probíhat na hasičském cvičišti ve Chválkovicích. Slavnostní schůze se koná v sokolovně ve Chválkovicích a slavnostní průvod půjde od sokolovny směrem na Svatý kopeček na hasičské cvičiště ve Chválkovicích.

K založení hasičského sboru ve Chválkovicích přispěla událost v roce 1892, když v pravé poledne v srpnu vypukl požár hospodářské usedlosti patřící panu Janu Křepelkovi z Chválkovic. Shořela mu celá sklizeň obilí, stroje a jiná hospodářská zařízení. Rozšíření požáru bylo zabráněno zásahy hasičských sborů z Pavlovic, Hodolan a královského města Olomouce. Z této zkušenosti se tehdejší představenstvo obce Chválkovice za vedení starosty obce pana Libora Šuby rozhodlo, že je nutno ustanovit v místě organizované mužstvo, které by po výcviku dovedlo rychle použít stříkačku v majetku představenstva obce Chválkovic.

Po roce 1923 přes zastaralou a nedostatečnou výstroj a výzbroj plnil sbor své povinnosti k všeobecné spokojenosti obyvatelstva. Sbor několikráte zasahoval při požárech v samotné obci, tak i mimo obec. Když hořelo v Hodolanech, nemohli se hasiči dostavit, protože nikdo z majitelů koní nechtěl poskytnout koně k dopravě stříkačky. Nastalo jednání s různými firmami, což se podařilo až v roce 1929, kdy došlo ke koupi motorové stříkačky od firmy „Stratílek“ na podvozku Škoda, kterou máme dodnes.

 

 PROGRAM


10:00 - 12:00   Slavnostní schůze

12:30                Slavnostní průvod

13:00 – 16:00  Bohatý doprovodný program na hasičském cvičišti  

16:00 -              COUNTRY MUSIC

                            volná zábava

Občerstvení zajištěno