Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mistrovství světa dorostu

Mistrovství světa dorostu v požárním sportu

Ve dnech 7. - 9. srpna 2013 se konalo v ruském Podolsku IV. MS dorostu v požárním sportu. Tohoto mistrovství se zúčastnil a skvěle reprezentoval i náš člen SDH Trusovice Michal Brodacký, který závodil za střední kategorii.

Ale od začátku…

Když byl na podzim v roce 2012 vyhlášen otevřený výběr do reprezentace dorostu SH ČMS, zúčastnil se tohoto širšího výběru i Michal. Na základě svých výsledků v minulosti v soutěži jednotlivců v běhu na 60m s překážkami byl reprezentačními trenéry vybrán do užšího výběru. Tento užší výběr měl od začátku roku 2013 soustředění (většinou na stanici HZS Ostrava – Poruba), kde se toho Michal mnoho naučil. Také si ho vzal do parády Zbyněk Hradil, příslušník HZS Olomouc, který mu velice poradil a naučil ho lézt po žebříku na věž, což je jedna z disciplín požárního sportu.

1---zacatek-duben-2013.jpg

A nyní k samotnému Mistrovství.
Do Ruska kluci letěli Airbusem na letiště Šerementěvo kousek od Moskvy. Pak pokračovali asi 2 hodiny autobusem do Podolsku. Byli ubytováni v komplexu budov, které slouží moskevským hasičům k rekreaci.

2---ms-podolsk.jpg

Na stadionu byla připravena osmivěž a nečekaná novinka - skleněné bariéry, které měly uprostřed pás tartanu. Druhý den byla prezence, tréninky na 100m s překážkami, na věžích a tréninky kolektivních disciplín, což je štafeta 4x100m a požární útok. Třetí den zahajovaly závody ve výstupu na cvičnou věž po žebříku do prvního patra, kde Michal ve střední kategorii v prvém pokusu dal 8,23s, což je jeho průměr. Druhý pokus mu bohužel nevyšel. Večer pak proběhlo slavnostní zahájení tohoto Mistrovství.

7---ms-podolsk.jpg

Čtvrtý den byl na programu běh na 100m s překážkami. Michal dal při prvním pokusu jištěných 17,98s a druhým pokusem se mu podařilo zlepšit na výborných 17,01s, což v celkovém pořadí znamenalo 6. místo ve střední kategorii. Odpoledne byly na programu štafety 4x100m. Michal byl trenéry vybrán, aby běžel druhý úsek – přeskok přes bariéru. Štafeta byla ve složení Honza Gášek, Michal Brodacký, Martin Lidmila a Matěj Krayzel a po nepovedeném čtvrtém úseku, kde se provádí hašení, se celkově se umístila na 2. místě.

Poslední den byly požární útoky, kde Michal dělal nalívačku s pořadateli dodanými savicemi, které byly hodně tvrdé a mají spojky Din. Souhra našeho 6ti členného kolektivu vyšvihla Česko na 1. místo. Rusové, kteří doposud vedli, tento požární útok bohužel pokazili a umístili se na 5. místě. Tím se česká reprezentace dorostu stala v celkovém hodnocení MISTREM SVĚTA.

14---ms-podolsk.jpg

Klukům můžeme jenom gratulovat k celkovému vítězství a nejen jim, ale i trenérům, realizačnímu týmu a fanouškům, že z nich udělali výbornou partu.

Více na www.dh.cz MS dorostenců v PS 2013, nebo na www.sdhtrusovice.cz  

Za SDH Trusovice vedoucí mládeže Miloš Siegel, září 2013

 

 

29.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Mistrovství světa dorostu