Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výcvik JSDHO Hamry u Prostějova

3. 3. 2008

        Dne 7. 11. 2007 se 4 členové SDH Trusovice a zároveň členové JSDHO Bohuňovice zúčastnili výcviku v Hamrech u Prostějova. Spolu s JSDHO Bělkovice-Lašťany to byli vůbec první dobrovolní hasiči, kteří místní výcvikové centrum navštívili.

        Samotný výcvik v zařízení se skládá ze dvou částí, první teoretické a druhé praktické. V rámci teoretické části jsou popsány jevy, které vznikají při požárech v uzavřeném prostoru, a techniky hašení. Osvojení techniky hašení je jedním ze základních cílů výcviku. Další část se odehrává v kontejneru. Při prvním vstupu je nejprve simulován volný rozvoj požáru a hoření v kouřové vrstvě. Další část je zaměřena přímo na techniku hašení a taktiku zásahu.

       Před samotným vstupem hasičů do kontejneru je kladen velký důraz na bezpečnost a správné nasazení ochranných pomůcek. Během výcviku v kontejneru mají cvičící dostatek času pro pozorování nejen požáru samotného, ale i účinků působení tepla na organismus a setrvačného efektu osobních ochranných pomůcek.

      Samotná simulace vzplanutí produktů pyrolýzy probíhá manipulací s dveřmi mezi spalovacím a výcvikovým prostorem a odvětrávacími klapkami. Hasiči při výcviku sedí podél stěny v pozorovacím prostoru. Z důvodu eliminace tepelných účinků a lepší názornosti se postupně střídají. Při výcviku jsou v zařízení přítomni tři instruktoři. Instruktoři obsluhují dělící dveře, bezpečnostní proud a odvětrávací klapky. Během celého výcviku musí být k dispozici CAS s dostatečnou zásobou vody.

       Pokud chcete vědět, jak to v takovém kontejneru vypadá, na flashover.wz.cz  jsou k dispozici videa

 

Náhledy fotografií ze složky Výcvik JSDHO Hamry u Prostějova