Jdi na obsah Jdi na menu
 


       Významnou událostí v letech 1946-1960 byly pro příznivce hasičů hasičské plesy a maškarní merendy v hostinci u Dvořáků, vždy s dobrým výsledkem a spokojeností účastníků. První společenský ples byl konán v roce 1961 v Kulturním domě.

       Léta 1962-1970 patřila 8 maškarním plesům v kulturním domě. Každý ples měl svůj ráz, např. Na slunném pobřeží, Cirkus jede a potom bude, Z pohádky do pohádky, Tančíme staletím, Tam na stráni při měsíčku a podobně. Těchto maškarních plesů se zúčastňovalo cca 480 účastníků, mnohdy až 80 masek. Od roku 1992 se těší velké oblibě každoročně pořádané „Papučové bál“. V posledních letech tyto plesy zpestřují svými tanečními vystoupeními naši mladí hasiči.

       Dále proběhla v uplynulých letech řada zdařilých zábav, karnevalů, oslav Mezinárodního dne žen, Dne dětí, Mikulášské nadílky, zájezdy do vinných sklípků, zájezdy do pražských divadel, na celostátní spartakiádu do Prahy, nákupní zájezdy do Polska. V roce 1998 byla snaha ze strany SDH připravit našim občanům, především středního a staršího věku, večery při dechovce „Šternberance“. Bohužel však pro velmi malou návštěvu hostů, i přes velmi dobře zorganizované dva večery, se tato akce neujala.

       Ke zkvalitnění požárních znalostí ve výcviku přispívali od roku 1953 soutěže o "Nejlepší požární družstvo" ČSR, pořádané ÚV ČSPO. Naše družstva mužů, žen, dorostu, žáků, žaček i dalších mladých hasičů se zúčastňovala celostátní hry "Plamen". Všechna družstva svými dobrými výkony získávala velmi dobré umístění, v okrskových, okresních, krajských i celostátních kolech.

       Z celkového výčtu účastí uvádíme soutěže, ve kterých bylo dosaženo toho nejvyššího vítězství.

       V roce 1946 na krajském sjezdu hasičstva v Olomouci závodilo družstvo mužů a umístilo se na 3.místě z 9 soutěžících družstev. Sestava družstva: Puda Jaroslav, Vlček Josef, Langr Bohumil, Šmída Albín, Spáčil Antonín, Spáčil František, Tuška František, Holoubek Antonín a velitel Morkes Josef. Družstvo obdrželo "Diplom".

       V roce 1954 družstvo žáků 11-14 roků a žačky 11-14roků se přes okrskovou, okresní a krajskou soutěž v Sudkově okres Zábřeh si vybojovalo účast v soutěži celostátní v Praze na Strahově. Zde žačky vybojovaly 2.místo, žáci 4.místo z celé republiky. Vedoucí družstev Konečný Stanislav, Třeštík Vojtěch, Třeštíková Růžena. Obě družstva byla odměněna teplákovou soupravou, požárnickými žákovskými uniformamy, volejbalovou soupravou, koženými aktovkami, plnícím perem a "Putovní standartou". Obě družstva přijal předseda MěNV Olomouc. Družstvo žáků, sestava: Hradil Josef, Frank Jan, Vojtěch Třeštík, Jaroslav Třeštík, Grohman Luděk, Machala Miloslav, Pudl Zdeněk, Benýšek Ladislav, Puda Svatopluk, Beneš Václav. Družstvo žaček: Smetanová Marta, Konečná Anežka, Röderová Valerie, Pudlová Anna, Pelíšková Božena, Grohmanová Vlasta, Vlčková Svatava, Vlčková Marie, Hegerová Helena.

       V roce 1955 si družstvo mužů přes okrskovou a okresní soutěž vybojovalo účast v krajské soutěži v Olomouci a získalo 4.místo. Sestava družstva: Holoubek Antonín, Vlček Josef, Konečný Stanislav, Konečný František, Prokeš Cyril, Doležel Václav, Hanuš Václav, Siegl Jan, Třeštík Vojtěch. Družstvo žaček se umístilo na 2.místě. Žáci 11-14 roků na l.místě a zajistili si účast na celostátní soutěži v Brně, kde vybojovali 6.místo z ČSR. Žákovská družstva održela: kecky, knížky, kružítka, upomínkovou plaketu a diplom. Muži získali vycházkové stejnokroje, košile, kravaty, boty a "Diplom". Výcvik mládeže vedli Konečný Stanislav a Vojtěch Třeštík, dojížděl Miloš Švestka z VPU Olomouc. Výcvik mužů vedl velitel Vlček Josef.

zpět          další